Share
700 kuna za gnijezdo bijele rode

700 kuna za gnijezdo bijele rode

Vlasnicima i korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćena je naknada u iznosu od 700 kuna po gnijezdu.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su i u 2016. godini sredstva za provedbu projekta ‘Zaštita i očuvanje bijele rode u 2016. godini’ na području Zagrebačke županije. Korisnicima koji naknadu primaju putem tekućeg računa sredstva su već stigla, a onima kojima stiže putem pošte stići će u narednih nekoliko dana.

Ovim projektom se, osmu godinu za redom, vlasnicima i korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta jer gnijezda mogu biti teška i do jedne tone, a izmet rode je izuzetno agresivan. Ove godine ukupno je isplaćeno 52.500 kuna za 75 gnijezda na obiteljskim kućama, gospodarskih objektima i pripadajućim zgradama.

Projekt ‘Zaštita i očuvanje bijele rode’ na području Zagrebačke županije pokazuje rezultate, jer se iz godine u godine na području Zagrebačke županije uočava sve veći broj gnijezda. U 2016. godini zabilježeno je 267 gnijezda, čak 30 gnijezda više nego prethodne godine, a od toga 79 gnijezda nalaze se na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima a 188 na stupovima.

Gradovi s najvećim brojem gnijezda su Vrbovec i Ivanić Grad, općine s najvećim brojem gnijezda su Dubrava i Pisarovina, a sela s najvećim brojem gnijezda roda su i dalje Donja Kupčina i Donja Zdenčina

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu.

Izvor/Press: JUZPZŽ/Press

Komentari