Share
Akcija upisa u Hrvatski registar u udruzi Nogometni sindikat

Akcija upisa u Hrvatski registar u udruzi Nogometni sindikat

U ponedjeljak, 13. veljače, od 10 do 12 sati, u prostorijama Hrvatske udruge Nogometni sindikat (Ul. kralja Držislava 4) u Zagrebu održava se akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Akciju upisa u Hrvatski registar inicirali su zaposlenici HUNS-a kako bi podržali rad Zaklade Ane Rukavine i na taj način povećali šansu za ozdravljenje oboljelim osobama kojima je potrebna transplantacija krvotvornih matičnih stanica.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 52.944 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 67 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izvor/Foto: ZAR/Press

Komentari