Share
Dan žena u zagrebačkom zoološkom vrtu

Dan žena u zagrebačkom zoološkom vrtu

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola, no nikako ne smijemo na ovaj dan zaboraviti na brižne i vrijedne ženke iz zoološkog vrta.

U povodu Dana žena u Zoološkom vrtu grada Zagreba posebnim su poslasticama počašćene ženke- samozatajne, brižne i vrijedne stanovnice šume.

Neke od od njih su pravi svjedoci vremena. Najstarija ženka u Zoološkom vrtu grada Zagreba ima 31 godinu, a najplodnija je na svijet donijela čak 60 potomaka. Najstarija ženka u Vrtu je čimpanza Juba koja ima 31 godinu, a čak 3 emuice u maksimirskom zoološkom vrtu nadživjele su svoju maksimalnu procijenjenu životnu dob svoje vrste, koja iznosi oko 20 godina. Starijom sugrađankom u Zoološkom se vrtu smatra i patuljasta vodenkonjica, koja je stara 21 godinu.

Briga za djecu u životinjskom je svijetu najčešće na plećima majke, a neke od njih ljudi bi nazvali i samohranim majkama. Primjerice, mužjak madagaskarske pletilje ženki se udvara gradeći gnijezdo, no isključuje se iz priče čim ženka snese jaja. Njezin posao ostaje briga za jaja, čišćenje gnijezda i hranjenje ptića.

Izvor/Foto: newsroom.hr/ Press

Komentari