Share
‘Devil’s Garden’ ponovno na sceni ZKM-a

‘Devil’s Garden’ ponovno na sceni ZKM-a

Plesna predstava ‘Devil’s Garden’ bit će reprizno izvedena u utorak, 24. siječnja, na sceni Istra Zagrebačkog kazališta mladih, a u u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla. Podsjetimo, premijera je bila 3. prosinca prošle godine, a na programu će biti i krajem veljače.

Zagrebački plesni ansambl pripremio je projekt u suradnji s američkim koreografom Davidom Hernandezom koji već godinama živi i radi u Belgiji te njegovim asistentom, francuskim plesačem i pedagogom Colasom Lucotom. Uz četiri plesačice ansambla, Petru Chelfi, Martinu Nevistić, Andreju Jandrić i Petru Valentić, kreativnom procesu pridružile su se plesačice Filipa Bavčević, Sintija Kučić te Kasija Vrbanac.

‘Devil’s Garden’ nastaje kao priča o ženama koje lutaju vrtom i oživljuju djeliće trenutaka; živote viđene i neviđene, stvorene i još nestvorene. Uz pomoć vrsnih umjetnica i izvođačica Hernandez tematizira mnoga lica žene: majke, kćeri, sestre, prijateljice, ljubavnice, partnerice, pokajnice… Sve je u vrtu odgođeno dok žene marljivo i možda uzalud predu.

Nakon školovanja na Umjetničkoj školi Novi svijet i Sveučilištu u Miamiju, David Hernandez u Miamiju surađuje s koreografkinjama Dale Andrée i Gerri Houlihan i u New Yorku s koreografom Randyjem Warshawom te pokreće vlastite projekte. Kratko je stažirao u skupini Trishe Brown. Preselivši se u Europu, u Belgiji sudjeluje u formiranju skupine Damaged Goods Meg Stuart. Nakon pet godina plesanja u njezinoj skupini, osniva vlastitu Edwardvzw, posvećujući se koreografskom radu (Edward, Fernando, …the Essence of Its Going), a istodobno predaje na PARTS-u. Zanima ga improvizacija kao izvedbena forma, a razvija i elastičnu koreografiju, u kojoj su pravila i strukture temelj za improviziranu koreografiju. Nakon brojnih suradnji s istaknutim autorima, od 2009. djeluje pod imenom DH+.

Izvor/Foto: ZKM/Press

Komentari