Share
Doček Grobničkih dondolaša u Kastvu

Doček Grobničkih dondolaša u Kastvu

“Ophodnici stočarske pokladne magije” poznatiji kao zvončari, najreprezentativniji su likovi mesopusnog razdoblja, ne samo na Kvarneru već i širom Hrvatske. Zvončari s područja Grobinšćine – takozvani Dondolaši, svoje pohode započinju nakon blagdana Bogojavljenja (6. siječnja), bez obzira na vremenske prilike. Pod navedenim imenom publici se predstavljaju na Riječkom karnevalu od 1999. godine (kada je osnovana istoimena udruga sa zadaćom očuvanja tradicije i običaja Grobinšćine), a u Kastav dolaze četvrtu godinu zaredom u sklopu manifestacije ”Pust va Kastve.”

Doček grobničkeh dondolaši održat će se u nedjelju, 12. veljače, u 11,30 sati na Trgu Matka Laginje u Kastvu.

Karakteristična oprava Dondolaša sastoji se od crvene karirane flanelne košulje (stomanje), crnih hlača (brageša), visokih crnih kožnih cipela (postoli) i debelih bijelih vunenih čarapa. Oko vrata nose crnu maramu, u ruci žuntu, dok se teriomorfno oglavlje odlikuje nošenjem životinjske lubanje s rogovima – krabujom. Predanje govori kako su tijekom srednjega vijeka grobnički pastiri krajem zime, ogrnuti u ovčje kože sa zastrašujućim maskama na glavi i noseći velika zvona obilazili svoje planinske pašnjake, stvarajući veliku buku, tjerali divlje zvijeri duboko u šumu. Za taj posao dobivali su plaću od vlastelina čiju su stoku čuvali, a njihova stada bila su sigurna od grabežljivaca.

Krug tj. kolo koje zvončari danas formiraju u svojim ophodima, zapravo predstavlja adekvatnu prirodnu obrambenu funkciju na otvorenom prostoru. Oko svojega pojasa oni nose ovčju kožu opasanu sa jednim velikim i dva manja zvona i kreću se u paru. Prilikom svakog zaustavljanja formiraju krug krećući se u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, što je simbol povratka davnim vremenima i vlastitim korijenima. U sredini dondolaškog kola pozicionira se zastava koja simbolizira obitelj, dom i domovinu kao izvorne vrijednosti hrvatskog naroda, dok se ujednačenim “dondolanjem” u kolu iskazuje težnja ka skladnom i sigurnom životu. Podignute ruke zvončara ukazuju na odlučnost da brane povjerene im vrijednosti.

Njihova je magijska funkcija danas u drugom planu. Svojim impresivnim scenskim nastupom i nemjerljivim povijesnim i društvenim značajem, zvončari su intrigantna i interesa vrijedna pojava te prvorazredna turistička atrakcija.

Fenomen je to čijim se istraživanjem i vrednovanjem dolazi do posrednog iščitavanja socijalnih dinamika pojedinog mjesta tijekom povijesti, analiziranja (re)tradicionalizacije u suvremenom kontekstu te istraživanja motiva recentne očaranosti suvremene kulture onim iskonskim i mističnim, izvornim i nesputanim te autentičnim i prirodnim u nematerijalnoj baštini.

Izvor/Foto: TZGK/Press

Komentari