Share
Dodijeljene nagrade najboljim zagrebačkim volonterima u 2016. godini

Dodijeljene nagrade najboljim zagrebačkim volonterima u 2016. godini

Nagrada Volonterski Oskar 2016. za najboljeg volontera/ku grada Zagreba dodijeljena je Mateju Iliću Buljanu (27), višegodišnjem volonteru Hrabrog telefona, koji je osvojio 73% od ukupno 3.572 glasova građana. Uz Mateja, nagrađene su i druge dvije finalistkinje koje su odabrane u drugi krug natječaja: Martina Hodinj (18), volonterka I. gimnazije te Marijana Jergović (52), volonterka udruge Smiješak za sve.

Volonterski centar Zagreb ove je godine Mariji Fulgosi (67), volonterki Katoličke udruge „Kap dobrote“ dodijelio posebnu nagradu za životno djelo te skoro tri desetljeća dug volonterski angažman s najugroženijim članovima zajednice.

Svečana dodjela nagrade održana je 23. veljače u Staroj gradskoj vijećnici, a program dodjele započeo je pozdravnim govorima.

„Zbog svih ovih divnih volontera i njihovih inspirativnih priča sve se više ostvaruje vizija VCZ-a; društvo u kojem je volonterstvo pokretačka snaga aktivne, humane i odgovorne zajednice“, rekla je izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb Jela Prgić Znika.

„Pozitivna strast i ljubav su ono što najbolje pokreće život. Veliki ljudi pomažu ljudima, to je najveći dar koji čovjek može dobiti: da dariva i bude darivan; zato nastavite darivati. Čestitam svim volonterima“, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Uzvanicima se obratila i prošlogodišnja dobitnica nagrade Anka Juričić, dugogodišnja volonterka Doma za starije osobe Trešnjevka.

„Volontiranje je način za stvaranje dobrih međuljudskih odnosa. Volonteri mogu učiniti svijet boljim. Volonteri su ponos Hrvatske“, rekla je Anka.

Na natječaj za nagradu Volonterski Oskar 2015. pristiglo je ukupno 23 prijave te su u sklopu dodjele svim nominiranim kandidatima dodijeljena priznanja i zahvale. Posebna nagrada za životno djelo dodijeljena je Mariji Fulgosi koja se obratila uzvanicima.

„Danas je pobijedila ljubav i to ne bilo koja, već ona prema drugima u potrebi. Mjesta i potreba ima uvijek, stoga vas sve pozivam da nam se pridružite u volontiranju“, poručila je Marija.

U nastavku programa, o finalistima natječaja govorili su predstavnici organizacija u kojima volontiraju nakon čega je Mateju Iliću Buljanu dodijeljena nagrada Volonterski Oskar 2016. kao volonteru s najvećim brojem glasova građana.

„Zašto volontiram? Da budem tu za druge i da ostavim svoj trag. Nagrade mi nisu važne, najveća nagrada je sreća mojih korisnika“, otkriva Matej.

Matej Ilić Buljan već gotovo četiri godine volontira na Hrabrom telefonu te je u tom razdoblju poklonio 833 volonterska sata, od čega 349 tijekom 2016. godine. Volontira na programima savjetodavnih linija za djecu i roditelje te e-savjetovanje, što znači da odgovara na telefonske pozive i e-mail upite te pruža podršku i pomoć djeci i roditeljima koji nam se obraćaju s različitim poteškoćama, poput zlostavljanja i zanemarivanja, problema u obitelji, u školi ili s prijateljima.

Matej volontira i na drugom programu Hrabrog telefona „Zagrlimo s(v)e“ koji se provodi u nekoliko zagrebačkih dječjih domova, a čiji je primarni cilj osnaživanje djece kroz održavanje radionica. Mateju je i nakon nekoliko godina na Hrabrom telefonu motivacija za volontiranje ostala ista: biti tu za druge i dati sve od sebe da im u trenucima velike tuge bude podrška i oslonac te da im pokuša pokazati da postoji snaga i volja u njima iako ih oni u tom trenutku ne mogu vidjeti.

Program dodjele moderirao je radijski voditelj Frano Ridjan, dok je za glazbeni dio programa bio zadužen zbor Čarobna frula.

Volonterski Oskar je godišnja nagrada za volontera/ku godine koja se od 2009. dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području Grada Zagreba. Natječaj se provodi u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Izvor: VCZ/Press

Foto: Goran Kovačević/Press

Komentari