Share
GMO hrana: Gdje se proizvodi i kako je prepoznati?

GMO hrana: Gdje se proizvodi i kako je prepoznati?

Točno u podne, u subotu, 21. svibnja, na Trgu Francuske Republike građani Zagreba započet će Međunarodni marš protiv multinacionalne kompanije Monsanto. Maršu će se pridružiti i Osječani koji će prosvjedovati na Trgu Ante Starčevića. Radi se o već tradicionalnom godišnjem prosvjedu protiv načina poslovanja i genetski modificiranog sjemena i herbicida koje tvrtka Monsanto želi proširiti i na hrvatsko tržište.

Iako tvrtka Monsanto u Hrvatskoj ne prodaje GMO sjeme jer je ono kod nas zakonom zabranjeno, na europskom i svjetskom planu lobira za usvajanje Transatlantskog sporazuma o partnerstvu u trgovini i ulaganjima, o kojem se u javnosti ne zna mnogo, ali često se povezuje upravo s otvaranjem vrata GMO proizvodima u Hrvatsku, koja se tada od njihovih proizvoda ne bi mogla zaštititi.

Monsanto je multinacionalna korporacija koja sa sobom donosi najnepoželjnije elemente globalne ekonomije – uništavanje konkurencije, patentiranje prava na sjeme, proizvodnju i distribuciju GMO sjemena koje dugoročno nanosi nepopravljivu štetu tlu i poljoprivredi, lobiranje i potkupljivanje Vlada i agresivno promicanje vlastite agencije.

Globalni bunt protiv ove korporacije nastao je upravo zato jer prodaju genetski modificirano sjeme koje negativno utječe na ljudsko zdravlje. Osim što su njihovi proizvodi štetni, svoje sjeme višekratno naplaćuju. To znači da će farmer, želi li posaditi sjeme od prethodne žetve, korporaciji morati platiti naknadu za patentna prava. Na taj se način suprostavljaju starom ljudskom običaju čuvanja sjemena iz jedne žetve radi primjene u idućoj žetvi. Sama je ideja bizarna, a naknade visoke – poljoprivrednici su dovedeni do ruba propasti.

Organizatori prosvjeda upozoravaju

Organizatori prosvjeda pozivaju sve potrošače da kupuju samo GMO – free proizvode, a proizvođače poput Monsanta u širokom luku bojkotiraju i zaobilaze. Ono za što se zalažu svi protivnici GMO-a, zbog velikih se financijskih interesa multinacionalnih kompanija i njihove moći, čini nedostižnim. Proizvođače genetski modificirane hrane žele prisiliti da na sve proizvode stavljaju oznaku GMO kako bi kupci znali što kupuju. Političare koji pogoduju proizvođačima GMO hrane treba skinutiu s vlasti i pozvati na građansku i kaznenu odgovornost i dalje ustrajati na znanstvenim istraživajima o zdravstvenim učincima genetski modificirane hrane.

Kako prepoznati GMO proizvode?

GMO hrana uvijek je estetski privlačnija, okruglija i sjajnija, ujednačene je veličine, bez modrica i oštećenja te bez truleži i ožiljaka. Takvo voće i povrće privlači izgledom, ali odbija okusom. Voće i povrće koje je estetski nepravilno bit će puno ukusnije i zdravije, a danas je i takvo dostupno i dalje zahvaljujući brojnim OPG-ovima koji sami uzgajaju organsko voće i povrće te nude širok izbor zdravih proizvoda.

Potražiti broj na naljepnici proizvoda – PLU (Product Lookup Number)

Kada se radi o četveroznamenkastom broju koji počinje s 3 ili 4, znači da proizvod nije GMO, no nastao je na farmi koja koristi kemikalije i pesticide koji su otrovni i opasni za ljudski organizam.
Ako na naljepnici ima 5 znamenki, a počinju da brojem 9, radi se o organskom proizvodu koji je uzgojen bez ikakvih pesticida te genetskih modifikacija.
No, opasni su oni proizvodi koji imaju 5 znamenki od kojih prva počinje brojem 8 – tu se radi o GMO proizvodima koji su neprirodno uzgojeni uz primjenu genetske modifikacije. Biljke koje imaju najveće šanse biti genetski modificirane su jabuke, celer, paprika, jagode, nektarine, grožđe, krastavci, borovnice, naranče, tikvice, višnje.

Izbjegavajte lijepa pakiranja

Jeftina proizvodnja GMO biljaka, voća i povrća proizvođačima dopušta da više novca potroše na privlačnu ambalažu. Upravo je zato važno informirati se o zemljama koje proizvode GMO proizvode. Najveći proizvođači GMO hrane su SAD, Argentina, Brazil, Kina i Indija.

Monsanto zapošljava na tisuće zaposlenika, a nitko od njih ne želi jesti njihove proizvode, ali od nas očekuju da ih konzumiramo? Ako imate izbora, konzumirajte hranu kojoj znate podrijetlo i izbjegavajte hranu koja se prodaje kada nije sezona jer najčešće je riječ o GMO proizvodima.

Autor: Zagreb IN/Ana Kižlin

Foto: hr.wikipedia.org

Komentari