Share
Humanitarnom akcijom Terry Fox Run prikupljeno 200 tisuća kuna za Institut Ruđer Bošković

Humanitarnom akcijom Terry Fox Run prikupljeno 200 tisuća kuna za Institut Ruđer Bošković

Organizatori humanitarne akcije Terry Fox Run – agencija MPG, Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, Zagrebački holding, hotel Esplanade Zagreb i agencija Media Val – potvrdili su konačan iznos sredstava prikupljenih 17. izdanjem humanitarne akcije Terry Fox Run.

Riječ je o ukupno 203.233,40 kuna, prikupljenih donacijama do Svjetskog dana borbe protiv raka 4. veljače 2017. godine. Cjelokupni iznos bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za dva projekta – nastavak istraživanja identificiranja novih biomarkera raka dojke te za nadogradnju kapitalne opreme nužne za razvoj znanja u području imunologije. Službeno uručenje donacije bit će organizirano 11. veljače, u sklopu Svečane Akademije kojom će se obilježiti 50. obljetnica Hrvatske lige protiv raka.

Rak je već sad jedan od glavnih uzroka smrti u brojnim razvijenim zemljama, a očekuje se da će u idućim desetljećima postati glavni uzrok smrti u svim regijama svijeta. Unatoč istraživanjima raka koja se provode desetljećima i ogromnim uloženim sredstvima u ova nastojanja, pad smrtnosti od te bolesti nije zadovoljavajući. Kako standardna kemoterapija i novi, ciljani lijekovi nisu uspjeli izliječiti najveći dio populacije oboljele od raka, sintetiziraju se i testiraju novi spojevi s protutumorskim djelovanjem.

U povodu ovogodišnje donacije dr. sc. Sonja Levanat, znanstvena savjetnica u Zavodu za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković, kojem su organizatori Terry Fox Runa i ranije pomagali, izjavila je: ”Donacija Terry Fox Runa u više je navrata doprinijela istraživanjima raka dojke na Institutu Ruđer Bošković, od genetičkih analiza nasljednog raka dojke i jajnika te sad u traženjima novih biomarkera raka dojke. Ovogodišnja donacija nastavak je istraživanja novih apoptotičkih pokazatelja, gena BIRC odnosno njegovog proteina survivina, poznatog apoptotičkog inhibitora, čija bi aktivnost mogla ukazivati na intenzitet i invazivnost bolesti ali i rezistenciju na kemo i radioterapiju. Ovom donacijom nastojat ćemo rasvijetliti mehanizam djelovanja tog parametra sa mogućnošću primjene u praksi.”

S obzirom na to da je ovogodišnji prikupljeni iznos znatno veći od prijašnjih godina, dio donacije bit će usmjeren i na projekt koji vodi prof. dr. sc. Mariastefania Antica, čija su istraživanja vezana za vrstu raka imunosnih odnosno hematopoetskih stanica te koji proučava promjene molekula i signala koji utječu na razvoj limfocita.

“Razvoj znanja u području imunologije je znanstveni pravac koji se dugi niz godina razvijao na našem Institutu, ali razvoj stručne misli i znanja treba biti poduprijet složenom eksperimentalnom instrumentacijom. Upravo je zato, osim velikog priznanja, ova nagrada važna i s obzirom na zahtjevan eksperimentani rad koji naša istraživanja zahtijevaju te će nam omogućiti nadogradnju kapitalne opreme za protočnu citometriju i sortiranje stanica“, izjavila je prod. prof. dr. sc. Mariastefania Antica.

I sam je Terry Fox pokretanjem „Maratona nade“ želio svoj trud i prikupljeni novac usmjeriti u istraživanje raka jer je to najkraći put do otkrivanja lijeka za rak. Iako svjestan da vjerojatno neće spasiti njega, vjerovao je da će jednog dana ljudi sa sličnom dijagnozom izbjeći patnju i da će lijek biti pronađen. Zloćudni tumor kosti osteosarkom, zbog kojeg je Terry Fox izgubio nogu i umro, u današnje je vrijeme izlječiv u čak preko 80 posto slučajeva, pa su važnost ulaganja u istraživanje i doprinos svih akcija Terry Fox Run diljem svijeta više nego vidljivi.

Poznatu međunarodnu akciju, koja je u proteklih 17 godina okupila više od 80.000 sudionika u Hrvatskoj, prošlog je rujna na zagrebačkom jezeru Jarun trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom akcije podržalo više od 7 tisuća građana.

Pokroviteljstvo nad trkom Terry Fox Run prihvatili su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Izvor: Press

Foto: Frana Maria Vranković

Komentari