Share
INTERVJU Janica Kostelić: Energija navijača čini Snježnu kraljicu najposebnijom utrkom

INTERVJU Janica Kostelić: Energija navijača čini Snježnu kraljicu najposebnijom utrkom

Upravo održani Snow Queen Trophy jedan je od najvećih sportskih događaja u Zagrebu, koji je i ove godine okupio svjetsku skijašku elitu. O tome što ovu sljemensku utrku čini posebnom i koliko ona znači za naš grad ali i cijelu Hrvatsku, porazgovarali smo s najboljom hrvatskom skijašicom svih vremena Janicom Kostelić.

Ova je godina pogotovo značajna za skijaški svijet, jer je prije točno 50 godina Međunarodna skijaška organizacija pokrenula Svjetski kup u alpskom skijanju. Kako bi to proslavili, organizirana je utrka u samom središtu Zagreba na kojoj su se okupili čuveni skijaški veterani poput Marca Girardellija, Alberta Tombe, Marcela Hirschera, Anemarie Moser-Pröll, Petre Kronberger, Pernille Wiberg, Tine Maze, Renate Götschl, Michaele Dorfmeister te Janice i Ivice Kostelić.

snjezna-kraljica-facebook-snow-queen-trophy-pressOriginalno ime Snježne kraljice bilo je Zlatni medvjed, ali zahvaljujući nevjerojatnim sportskim uspjesima naše predstavnice Janice Kostelić, zasluženo je preimenovana u Snježnu kraljicu.

„Snježna kraljica za mene je uvijek bila posebna utrka, a mislim da razloge ne trebam posebno naglašavati. Sama činjenica da se održava u mojem rodnom gradu, na Sljemenu i pred našim navijačima, daje joj već dovoljno toga da je za mene najposebnija. Mislim isto tako da je to odlična promocija i za grad Zagreb, ali i za cijelu Hrvatsku, jer u svijet odlazi najljepša slika naše domovine, koja se iz godine u godinu potvrđuje kao odličan organizator značajnog sportskog događaja, a istovremeno i pozicionira kao sjajna turistička destinacija, koja, osim svih svojih ljepota, turistima može ponuditi i ovakav jedan vrhunski događaj,“ kazala nam je Janica Kostelić.

snjezna-kraljica-janica-ivica-kostelic-facebook-snow-queen-trophy-foto-sport-itPosebnost natjecanja leži u podatku da je to jedina utrka koja se održava u blizini velikog grada. Crveni spust od 2005. godine ugošćuje najbolje svjetske skijašice, a od 2008. godine i skijaše. Utrke nisu održane jedino 2014. i 2016. godine, zbog nedostatka snijega. Pobjednici se krune ručno izrađenom Kristalnom krunom u koju se graviraju njihova imena. Tu su krunu ove godine zaslužili Veronika Velez-Zuzulova i Manfred Mölgg.

Navijače i atmosferu Janica naglašava kao još jednu u nizu posebnosti sljemenske utrke.

“Ima puno stvari koje Snježnu kraljicu izdvajaju na skijaškoj karti organizatora utrka Svjetskog kupa, ali ja bih ipak istaknula naše navijače. Postoje utrke koje imaju jako veliku posjećenost, ali na Sljemenu je uvijek neka posebna energija i navijači stvarno bodre od prvog do posljednjeg skijaša, a to je nešto što se ne može nigdje doživjeti“, rekla je Janica.

Zagrepčani i turisti godinama vjerno prate Snježnu kraljicu koja ponosno stoji uz bok svjetskim utrkama poput Flachaua, Wengena, Garmisch Partenkirchena, Kitzbühela i brojnih drugih.

Autor: Zagreb IN/Inja Drače
Foto: SPORT IT/CRO SKI/Snow Queen Trophy/Press

Komentari