Share
Irena Škorić: ‘Cvjetni trg bila je adresa mog najdražeg kina, kina Zagreb’

Irena Škorić: ‘Cvjetni trg bila je adresa mog najdražeg kina, kina Zagreb’

Irena Škorić zagrebačka je redateljica, scenaristica i producentica, koja je za svoje filmove osvojila brojne nagrade na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima. Irena trenutačno priprema 3. Noć hrvatskog filma i novih medija koja će se održati u listopadu ove godine, a nada se i jesenskoj premijeri svog novog filma “Neželjena baština” koji je nedavno premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

Irena je nekoć sudjelovala na dječjim biciklističkim natjecanjima na Cvjetnom trgu, za što je kao natjecateljica osvojila majicu s likom Grge, a upravo na Cvjetnom trgu, kaže, nalazilo se i njezino najdraže kino – kino Zagreb.

“Najdraža mjesta u Zagrebu su mi Zrinjevac, Trg kralja Tomislava i Cvjetni trg, tj. Trg Petra Preradovića. Nekada davno, osamdesetih godina, na Cvjetnom trgu je Večernji list organizirao biciklističke utrke za djecu. Od kad znam za sebe, tamo sam sudjelovala, a svi natjecatelji bi dobili bijelu majicu s likom Grge. U raznim seljenjima, majica se negdje zagubila… Ali, ostali su isječci iz novina i fotografije. Uz omiljeni bicikl, Cvjetni trg bila je adresa mog najdražeg kina, kina Zagreb.”

Danas, kada su neka stara gradska kina zamijenili multipleksi, Irena se s nostalgijom prisjeća tih dvorana koje je posjećivala hodajući Zagrebom i upijajući atmosferu grada.

Irena Skoric kino Europa privatni album“Sjećam se da su nekoć davno, u nekoj drugoj dimenziji, postojala kina u kojima sam se iznova zaljubljivala u film i što je on nekoć bio. Ja, kao filmofil, nemam ništa protiv multipleksa, ali kada prolazim ulicama grada u kojima su nekoć stajale katedrale filmske produkcije sjetim se raznih događaja koji se prethodili odlasku u kino, takozvanog “filma prije filma”. Kada pogledam popis kina u starim novinama steže me oko srca, jer sam nekoć posjećivala sve te dvorane hodajući gradom, upijajući atmosferu grada prije samog filma”, otkriva Irena.

A što naša uspješna redateljica misli o Zagrebu? Irena ga, onako filmski, doživljava kao muškarca – vječnog šarmera s buketom tulipana u ruci, a neka mjesta poput zagrebačkih tramvaja ili pak oslikanih pumpi za vodu, uvijek iznova je oduševljavaju.

“Zagreb je grad koji se voli, Zagreb je muškarac kojeg se čeka na Cvjetnom trgu, dok onako užurban, ali i snen korača sigurnim korakom. Vječni šarmer s buketom tulipana u ruci. Iako malo kasni, on zapravo uvijek stiže na vrijeme. Oduševljavaju me zagrebački tramvaji i neka mjesta koja kao da su zaustavljena u vremenu, oslikane pumpe za vodu u centru Zagreba, šetnja Gornjim gradom u zoru u potrazi za najljepšim kadrovima…On je i filmski glumac i redatelj u jednom.”

Za kraj, Irena nam je darovala jedan isječak iz svog prvog školskog sastavka koji je napisala na temu jeseni u Zagrebu.

“S obzirom da nam stiže jesen, a prvi školski sastavak na tu temu je uvijek bio “Jesen u mom gradu”, iskopah jedan meni jako drag: “Stigla je jesen. Već je na stanici. Svojom prtljagom zauzela je tri vagona. Iskrcala se na Glavnom kolodvoru u Zagrebu. Unajmila je za tri mjeseca auto kojim sama upravlja. Sa sobom je dovela kišljive dane i vjetrove nemirne…”

Autor: Zagreb IN/Renata Cisar

Foto: Privatni album

Komentari