Share
Izložba ‘Jedan dobar dan’ u Francuskom paviljonu

Izložba ‘Jedan dobar dan’ u Francuskom paviljonu

U zagrebačkom Francuskom paviljonu, mjestu s kojeg su u doba NDH odvođeni ljudi u logore i smrt, na dan kojeg je Opća skupština Ujedinjenih naroda 2005. proglasila službenim danom kojim apelira na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve holokausta, svečano je otvorena izložba/multimedijalna instalacija ‘Jedan dobar dan’ američkog umjetnika Andrewa M. Mezvinskog.

Svečanosti su nazočili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, američka veleposlanica Julieta Valls Noyes, austrijski veleposlanik Andreas Wiedenhoff, predstavnici ministarstava i brojni drugi uzvanici, a domaćin događanja, Branko Lustig, predsjednik Festivala tolerancije, dvostruki dobitnik Oscara i preživjeli zatočenik koncentracijskog logora Auschwitz, naglasio je da je edukacija najvažnija kako bi mladi znali za sve strahote holokausta.

“Jedan dobar dan u logoru bio je za mene onaj kada sam se probudio i, štipnuvši se za ruku ili nogu, shvatio da sam još živ. A danas kada sam polagao vijenac kod Mojsijeva spomenika na Mirogoju, imao sam osjećaj da su tamo svi s kojima sam dijelio težinu logoraškog života u Auschwitzu i kojih više nema”, rekao je Branko Lustig.

“Predložio sam ministrici kulture da se u ovom prekrasnom prostoru Francuskog paviljona otvori Muzej tolerancije. Smatram to njegovom najboljom namjenom za budućnost”, izjavio je Milan Bandić.

Mladi američki umjetnik, nadahnut autobiografskim svjedočanstvom talijanskoga književnika Prima Levija o preživljavanju Auschwitza, stvorio je multimedijalnu instalaciju koja simbolizira slobodu i volju za životom. Organizator izložbe je Festival tolerancije – JFF Zagreb u partnerstvu s Austrijskim kulturnim forumom i Studentskim centrom.

Izvor: Press

Foto: Kitica Kekić/Press

Komentari