Share
Jakovčić od EK zatražio standardizaciju turističkih usluga na području EU-a

Jakovčić od EK zatražio standardizaciju turističkih usluga na području EU-a

Zastupnik IDS-a Ivan Jakovčić u Europskom parlamentu u govoru na plenarnoj sjednici upozorio je na velike razlike u kvaliteti turističkih usluga na području EU-a. Te su razlike posebno vidljive u kategorizaciji hotelskog smještaja što hotelski gosti često doživljavaju kao prevaru.

Jakovčić je od Europske komisije zatražio standardizaciju turističkih usluga koja bi se dosljedno primjenjivala u svim zemljama članicama.

“Veliki broj građana EU živi od turizma. Na turističkom tržištu djeluje i velik broj malih i srednjih poduzeća. A još veći broj građana su korisnici turističkih usluga. No problem je u tome što u EU ne postoje zajednički, jedinstveni standardi za turističke usluge, posebno što se tiče hotelskog smještaja i usluga u auto kampovima. Postoje zajedničke oznake kategorizacije hotela, zvjezdice. No na razini EU nemamo usklađene standarde usluga za kategorije hotela s, na primjer, tri, četiri ili pet zvjezdica. Gotovo je pravilo da je kvaliteta hotelskog smještaja u „starim” zemljama članicama niža nego u hotelima s istim brojem zvjezdica u novim članicama EU. Takva situacija nije prihvatljiva jer imamo jedinstveno tržište, a razlike u kvaliteti hotelskog smještaja naši građani često doživljavaju kao prevaru. Pozivam Europsku komisiju da predloži standardizaciju hotelskih i ostalih turističkih usluga na području cijele EU”, kazao je Ivan Jakovčić.

Izvor: EP/Press
Foto: hr.wikipedia.org

Komentari