Share
Javna rasprava za spas činčila

Javna rasprava za spas činčila

Udruga Prijatelji životinja poziva građane da se uključe u javnu raspravu o izmjeni Zakona o zaštiti životinja kojom se pokušava spriječiti produženje prijelaznog razdoblja zabrane uzgoja činčila za krzno.

Rasprava će trajati do utorka, 20. prosinca, a neki od njih su već jasno izrazili svoj stav. Neki od brojnih komentara građana i udomitelja su: ”Treba poštivati volju građana ove zemlje, koji su jasno rekli NE krznu i NE dodatnom prijelaznom razdoblju!”; ”Hrvatska treba ići naprijed, a ne se vraćati u kameno doba.”; ”Hrvatska nije primitivna banana republika i ljudi koji u njoj žive nisu neandertalci! NE produljenju.”; ”Želimo progresivnu, a ne regresivnu Hrvatsku!!!”; ”Vrijeme je da se prestane s ovom tužnom i barbarskom praksom.”; ”Želim biti ponosna na svoju zemlju jer se priključila civiliziranom svijetu, u kojem uzgoj životinja za krzno ne postoji.”

Prijatelji životinja protive se produljenju 10-godišnjeg prijelaznog perioda koji je trebao završiti s 1. siječnjom iduće godine. Predstavnici udruge tvrde da se “podliježe pritisku interesne skupine nekolicine preostalih uzgajivača činčila, koji su se ‘u potpunosti i svojevoljno oglušili o hrvatske zakone”. Zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna izglasana je u vrijeme kada je na vlasti bila ista stranka kao i danas, uz podršku svih drugih većih stranaka. Predlagalo se pet, sedam i deset godina prijelaznog razdoblja i određeno je ono najdulje. Do danas, uz veterinare, ostale stručnjake i uglednike, podršku zabrani dali su i svi hrvatski europarlamentarci, a među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković. Istraživanje javnoga mnijenja pokazalo je još 2007. da je više od 73 % građana za zabranu uzgoja životinja radi krzna.

Uzgoj životinja za krzno je etički i ekološki neprihvatljiv. Činčile u prirodi su monogamne. No užasno je što uzgajivači one u uzgoju podvrgavaju silovanju jer ženskim činčilama stavljaju oko vrata “poligamne ogrlice” koje im onemogućavaju da izađu iz kaveza, dok se muške činčile slobodno kreću. Iako je prirodni životni vijek činčila od 10 do 20 godina, prosječni život činčile u uzgoju radi krzna je osam mjeseci. Ubijaju ih u plinskim komorama, kloroformom, strujnim udarima, projektilima koji probijaju mozak ili lomljenjem vratova.

Građani u komentarima navode kako očekuju da će Ministarstvo poljoprivrede uvažiti mišljenja iznesena na javnoj raspravi i zaštititi postojeću zabranu uzgoja krznaša umjesto da ta odredba bude ”mrtvo slovo na papiru”, a javna rasprava ”samo smokvin list demokracije na naš način”. Kažu i da ne smijemo dopustiti
da ”financijski interesi pregaze demokratski postupak i etičku svijest građana koji su odavno rekli ne krznu”.

Udruzi Prijatelji životinja svakodnevno se javljaju pojedinci zainteresirani za udomljavanje činčila koje uzgajivači više ne žele nakon 1. 1. 2017., a prikupljaju se i nove prijave za sve zainteresirane udomitelje.

Svi oni koji još nisu sudjelovali u javnoj raspravi za spas činčila mogu to učiniti do 20. prosinca. Sve upute nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr

Izvor/Foto: Prijatelji životinja/press

 

Komentari