Share
Marijana Perinić: ‘Zbog Zagorke obožavam Tkalču, ulicu s tisuću barova’

Marijana Perinić: ‘Zbog Zagorke obožavam Tkalču, ulicu s tisuću barova’

U našoj rubrici ‘Poznati o Zagrebu’ svakog ponedjeljka čitajte koja su najdraža mjesta osoba iz javnog i društvenog života u našem gradu te koje ih uspomene vežu uz ta mjesta. Ovoga tjedna, gost naše rubrike je spisateljica, voditeljica i stand-up komičarka, trenutačno najpoznatija po ulozi PreCjednice u showu ‘Štiklom u mozak, loptom u dupe’, Marijana Perinić.

Ono što nam je posebno zanimljivo je da, uz poslove koje svakodnevno obavlja, a uz stand-up komediju, imitacije, pisanje, menadžmenta i projekt književnih večeri Ženska priča, Marijana sezonski radi i kao turistički vodič za grad Zagreb, i to kao kostimirani vodič. Znači, ova vrsna imitatorica odjene se, i potpuno uživi, u lik prve hrvatske novinarke Marije Jurić Zagorke te stranim i domaćim turistima  pokazuje našu metropolu.

A zašto baš Zagorka?

„Upravo zbog Zagorke koja mi je apsolutni uzor zbog svoje hrabrosti i borbenosti, najdraža mi je Tkalčićeva ulica, a posebno mjesto gdje se nalazi njezin kip. Inače, Tkalča je  poznata i kao „ulica s 1000 barova“, pa mi je tamo poseban gušt popiti subotnju kavu ili večernju rakijicu s ekipom. Kad sam i prvi put došla u Zagreb, prije (neću vam reći koliko godina), sa sestrom sam djelila studentski suživot u susjednoj Radićevoj ulici, i to u stanu u potkrovlju, čiji je prozor gledao upravo na spomenutu Tkalču i na Zagorkin kip. A da vam ne govorim kako su tek bili dobri tulumi… U svakom slučaju, ni dan-danas mi nije jasno kad smo uopće učile“, kaže kroz smijeh Marijana.

A koja mjesta još voli naša simpatična Šibenčanka?

Marijana Perinic Maraschino standup Mateya Eya„Osim Tkalče, obožavam i Preradovićevu ulicu koja pulsira životom, odiše pozitivom i odzvanja smijehom, pogotovo u ljetno vrijeme, kada je kava (čitaj: piva) nakon posla u Zagrebu apsolutni must! Oko Cvjetnog trga nalaze se i svi moji omiljeni klubovi za noćne provode, kako zimi tako i ljeti, u kojima je provjereno  odlična atmosfera,  super mjuza  i „malo starija ekipa“, kaže Marijana i usput nam otkriva svoju romantičnu stranu.

„Volim i romantični Zrinjevac u vrijeme Adventa, a otkriće mi je od ove godine i Kurelčeva ulica, upravo zbog štandova s internacionalnom ponudom… Pravi je gušt jedan dan pojesti wurst  u Berlinu, sutradan sushi u Japanu i onda još nabiti kojih tisuću i pol kalorija u našim fritulama, naravno, prelivenima čokoladom… No, tko je lud brojat kalorije u to doba“, smije se Marijana.

No bavi se ona i sportskim aktivnostima čim dođe malo toplije vrijeme, a, kao i brojni sugrađani, voli voziti bicikl na Jarunu.

„Zato obično, kad malo zatopli, nadobudno krenem voziti bicikl oko Jaruna, ne bih li istopila prosinačko-hedonističke nuspojave. Nažalost, neuspješno… No koga briga, bitno je da već skroro punih 20 godina uživam punim plućima u ovom gradu, radim ono što volim i što želim, dobivam apsolutnu podršku,  i što je najvažnije – imam predivne ljude oko sebe. Zbog čega, odmah nakon Šibenika,  Zagreb volim kao svoj dom. I to svim srcem!“

Autor: Zagreb IN/Renata Cisar

Foto: Mateya Eya/Privatni arhiv

Komentari