Share
Noć muzeja u Muzeju suvremene umjetnosti

Noć muzeja u Muzeju suvremene umjetnosti

U skladu s temom dvanaeste Noći muzeja Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, ove godine osmislili smo bogat, raznolik i jedinstven glazbeni program. Od jazza preko suvremene klasične glazbe skladane za harmoniku do predstavljanja video instalacije koja je nadahnuće pronašla u zabranjivanoj baletnoj skladbi velikog mađarskog skladatelja Bele Bartóka i jednog nerealiziranog djela Vjenceslava Richtera, posjetitelje ove godine u Muzeju suvremene umjetnosti očekuje doista neobičan glazbeni spoj. Bit će tu i zanimljivih nastupa zborova često zanemarenih skupina poput zbora umirovljenika, pa zbora koji okuplja izbjeglice, strance i domaće koji pak zajedničkim pjevanjem i druženjem vode borbu protiv predrasuda i konzervativizma, baš kao i prvi hrvatski lezbijsko-feministički Le Zbor, koji će u Noći muzeja izvesti obrade hrvatskih budnica, partizanske pjesme te popularnu pjesmu Marka Perkovića Thompsona „Lijepa li si“.

U Noći muzeja otvorit ćemo i dvije izložbe: u Zbirci Richter izložbu Marka Tadića, umjetnika koji ove godine predstavlja Hrvatsku na bijenalu u Veneciji, a u stalnom postavu izložbu Rudolfa Sikore i Júliusa Kollera, dvojice intrigantnih protagonista istočnoeuropske neoavangardne scene.

PROGRAM:

17:00 – 19:00

Ekstenzija

Radionica “Knjiga kao umjetnost” – Klub mladih MSU-a istraživat će mogućnosti oblikovanja umjetničkog djela konkretiziranog u formi knjige kao medija i objekta.

18:00 – 19:00

Zbirke u pokretu, 1. kat

Predstavljanje projekta COURAGE: Kulturna opozicija – razumijevanje kulturne baštine neslaganja u bivšim socijalističkim državama – predstavljanje projekta COURAGE Hrvatskog instituta za povijest i baštinske uloge MSU-a u stvaranju i očuvanju hrvatske, ali i svjetske (neo)avangardne umjetnosti kroz tri kraća izlaganja: dr. sc. Josipa Mihaljevića, dr. sc. Alberta Binga i Tihomira Milovca, muzejskog savjetnika MSU-a

18:00 – 18:15

Zbirke u pokretu, 2. kat

Predstavljanje video instalacije Jasmine Cibic “Nada, Čin 1”, 2016. – Čudesni mandarin Bele Bartoka okosnica je rada slovenske umjetnice koja nerealizirano arhitektonsko rješenje Vjenceslava Richtera transformira u muzički instrument. U jednokanalnoj videoinstalaciji arhitektura dobiva novu funkciju – postaje instrument koji violinistica Dejana Sekulić ugađa na notni zapis.

O djelu govori: Vesna Meštrić, viša kustosica i voditeljica Zbirke Richter.

18:00 -19:00

Zbirke u pokretu, 3. kat

Škart: De-konstrukcija slike – prezentacija rezultata radionice koju je kolektiv ŠKART u sklopu projekta MSU-a „Performing the museum“ realizirao u Domu umirovljenika sv. Ana u Novom Zagrebu. Potom, nastup zbora umirovljenika Druga mladost.

18:00 – 22:00

Predvorje

Prikupljanje donacija za tisak slikovnice “Kornjačica Rita” – slikovnica je nastala u sklopu humanitarnog projekta Zmaj Anđelko pomaže djeci, čija je svrha stvarati i darovati slikovnice za djecu pacijente u bolnicama diljem RH, djecu slabijeg imovinskog stanja, te djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Tijekom Noći muzeja prikupljat ćemo donacije za tisak nove slikovnice, a svaki donator dobiti će na dar slikovnicu „Zmaj Anđelko i dugački rep“.

19:00 – 19:30

Zbirke u pokretu

Tematsko vodstvo “Suvremena umjetnost i zvuk u stalnom postavu Zbirki u pokretu”

Vodi: Nataša Ivančević, muzejska savjetnica, voditeljica Odjela zbirki i Zbirke skulptura MSU-a

21:30 – 22:00

Predvorje

“Preludij za uredsku stolicu” – plesno-kazališni performans polaznika radionice Performing Arts Programa

20:00 – 22:00

Zbirke u pokretu, 3. kat

“Slovačka neoavangarda – Rudolf Sikora, Július Koller i Prvi otvoreni atelijer” – u suradnji s Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom Marinko Sudac otvaramo izložbu Rudolfa Sikore i Júliusa Kollera, dvojice relevantnih protagonista istočnoeuropske neoavangardne scene. U 15 sati na krovu MSU-a otvorenju će prethoditi rekonstrukcija akcije “Obratite pozornost na dimnjake kuće” Marianá Mudrocha, koja je prvi put izvedena kao uvodni događaj “Prvog otvorenog atelijera” 19.11.1970. u kući Rudolfa Sikore u Bratislavi. Kustosica izložbe: Ivana Janković

23:00 – 23:30

Zbirke u pokretu, 3. kat

Razgovor s umjetnikom Rudolfom Sikorom – posjetitelji će imati priliku saznati o umjetničkim strategijama kasnih 60-ih i ranih 70-ih godina 20. stoljeća, zabranjenim umjetničkim djelima koja su nastala unatoč represivnom socijalističkom sistemu te stalnom pritisku i intervencijama tajne policije.

Razgovor vodi: Ivana Janković, kustosica izložbe Slovačka neoavangarda – Rudolf Sikora, Július Koller i Prvi otvoreni atelijer

23:00 – 23:45

Prostor za povremene izložbe

Vodstvo kroz problemsku izložbu “Dalibor Martinis: Data Recovery 1969-2077” – kustosica izložbe Leila Topić provest će posjetitelje izložbom te objasniti što zapravo znači njezin naziv.

GLAZBENI PROGRAM:

19:30 – 20:30

Predvorje

B’s FUNstallation – trenutno jedan od najaktivnijih jazz sastava na našoj sceni izvest će vlastite kompozicije s kojima su ostvarili glazbenu afirmaciju.

Više o nastupu B’s FUNstallation u Noći muzeja

21:00 – 21:15

Predvorje

Zbor “DomaćiGosti” – glazbene obrade pjesama zemalja iz kojih članovi zbora potječu izvest će izbjeglice, stranci i domaći koji druženjem, pjevanjem i interkulturalnom razmjenom žele ostvariti bolju integraciju izbjeglica u hrvatsko društvo i osnažiti borbu protiv predrasuda.

21:00 – 21:30

Zbirke u pokretu 2. kat

Le Zbor – u rekonstrukciji čuvenog pariškog Salona de Fleurus, američke spisateljice i kolekcionarke Gertrude Stein i njezine partnerice Alice B. Toklas, prvi hrvatski lezbijsko-feministički zbor „Le Zbor“ izvest će obrade popularnih pjesama među kojima su hrvatske budnice, partizanske pjesme i pjesma Marka Perkovića Thompsona „Lijepa li si“.

22:00 – 22:40

Dvorana Gorgona

Duo Ars – klasični harmonikaški duo izvest će skladbe suvremenih skladatelja među kojima su Varijacije III. Vladimira Gorupa i Paula Davida Thomasa, te praizvedbe skladbi Nickosa Harizanosa, Shigeru Kan-noa i Dražana Kosorića.

Više o nastupu dua Ars u Noći muzeja

PROGRAM U ARHIVU TOŠO DABAC, Ilica 17

18.00 – 23.00

Izložba najboljih radova s fotoradionica “8. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac” – predstavljamo radove nastale na četiri interaktivne radionice koje su se tematski nadovezivale na radove iz Dapčeva opusa reportažne/primijenjene fotografije.

18:30 – 22:30

Projekcije kratkih filmova o fotoradionicama – Primijenjena umjetnička fotografija fotografa Željka Koprolčeca i Primijenjena fotografija na temu primijenjeni portret Darija Petkovića.

Web stranica Arhiva Tošo Dabac

PROGRAM U ZBIRCI RICHTER, Vrhovec 38

21:30 – 00:00

SintArt 07: Marko Tadić “Man standing in a Museum looking at something” – otvorenje izložbe na kojoj ćemo predstaviti site-specific instalaciju Marka Tadića, umjetnika koji ove godine predstavlja Hrvatsku na bijenalu u Veneciji. Okvir instalacije Man standing in a Museum looking at something bit će proširen radom K.O.S. slovenskog umjetnika Mladena Stropnika.

Web stranica Zbirke Richter

IZLOŽBE:

Zbirke u pokretu

Stalni postav MSU-a

U zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti danas se nalazi oko 12.000 djela suvremene umjetnosti, radova domaćih i inozemnih autora nastalih nakon 1950. godine, a više od 600 djela predstavljena su u (ne)stalnom postavu Zbirki u pokretu autora Nade Beroš i Tihomira Milovca.

Više o stalnom postavu MSU-a

U sklopu Zbirki u pokretu nalazi se danas i Atelijer Kožarić, radni prostor s više od 6.000 eksponata Ivana Kožarića, jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika.

Više o Atelijeru Kožarić

Dalibor Martinis: Data Recovery 1969-2077, problemska izložba

Prostor za povremene izložbe

Izložba predstavlja pionirske video radove Dalibora Martinisa uz recentne multimedijske projekte i eksperimentalne filmove koji su realizirani u posljednjih deset godina.

Slovačka neoavangarda – Rudolf Sikora, Július Koller i Prvi otvoreni atelijer

Zbirke u pokretu, 3. kat

Izložba dvojice relevantnih protagonista istočnoeuropske neoavangardne scene koji su svojim ostvarenjima označili smjer (čeho)slovačke umjetnosti kasnih 60ih i ranih 70ih godina 20. stoljeća. Izložba je ostvarena u suradnji MSU-a s Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom Marinko Sudac.

Kustosica: Ivana Janković

„Izložba u tijeku“, u sklopu projekta Translocal: Museum as Toolbox/ Muzej kao kutija za alat

MSU galerija

Odvažna i ni po čemu tipična, prva izložba koju je osmislio i organizirao Klub mladih MSU-a (KMMSU), jedinstvena je prilika da saznate kako izgleda izložba suvremene umjetnosti kad muzealci prepuste konce u ruke mladima.

Salon de Fleurus

Zbirke u pokretu, 2. kat

Izložbeni projekt Salon de Fleurus predstavlja priču o počecima moderne umjetnosti koji nastaju u jednom od prvih mjesta okupljanja tadašnjih mladih umjetnika poput Henrija Matissea i Pabla Picassa, uključujući i samu spisateljicu i kolekcionarku Gertrude Stein (1874.-1946.).

Sfinga velegrada / Vrhunska djela modernizma u zbirkama MSU-a

Zbirke u pokretu, 2. kat

Kao jedan od pratećih programa Salona de Fleurus, a u povodu 100. obljetnice Proljetnog salona (1916-1928), najvažnije manifestacije hrvatske umjetnosti između dva rata, izložbom predstavljamo vrhunska djela modernizma u zbirkama MSU-a.

Škart: De-konstrukcija slike, u suradnji s Domom umirovljenika sv. Ana

Zbirke u pokretu, 3. kat

Izložba je rezultat radionice koju je kolektiv Škart (Dragan Protić i Đorđe Balmazović) u sklopu projekta Izvedba muzeja / Performing the museum realizirao u Domu umirovljenika sv. Ana u Novom Zagrebu.

Muzej je u Noći muzeja otvoren od 18.00 do 01.00 sati, a ulaz na izložbe i sve programe je besplatan.

Izvor/Foto: MSU/Press

Komentari