Share
Pčele – zašto su nam važne i koliko o njima ovisimo?

Pčele – zašto su nam važne i koliko o njima ovisimo?

Uz šarene livade, sve one ljubitelje prirode razveselit će i zvuk zujanja pčela. Jeste li znali da o tim malim životinjicama, kojih se mnogi i boje, ovisi preko dvije trećine biljaka na Zemlji, a gotovo 90 posto cvjetnica oprašuju upravo pčele. Znanstvenici smatraju kako su pčele evoluirale još u razdoblju krede prije više od 140 milijuna godina, a Albert Einstein za života je izjavio kako, kada izumru pčele, izumrijet će i čovječanstvo. Zašto je tomu tako?

Njihova je važnost prepoznata još od drevnih naroda, a o tome svjedoče i brojni crteži u grobnicama faraona, careva i kraljeva. Pčele su važne jer, osim što proizvode med koji se već stoljećima koristi u ljudskoj prehrani, one su iznimno važne za biljke. Oprašuju široki spektar raznih biljki, a bez oprašivanja ne mogu nastati plodovi koje jedemo. Zaslužne su za čak 30 posto hrane koju svakodnevno jedemo – za voće i povrće. Zato je njihovo nestajanje sve je veći problem kojim se bave znanstvenici zadnjih godina i pokušavaju istražiti razloge zbog kojih pčele izumiru. Stručnjaci tvrde kako bi njihovo izumiranje moglo uništiti hranidbeni lanac i čovječanstvo jer svojim djelovanjem održavaju ekosistem.

Pcela kosnica foto Ana Kizlin U nastavku donosimo zanimljivosti o tim malim, ali nadasve veličanstvenim životinjicama:

1. Zvuk zujanja pčela čujemo zato što pčela u jednoj minuti krilima zamahne 11.400 puta.

2. Medonosne pčele posjeduju 170 receptora mirisa koji im omogućuju rodbinsko prepoznavanje, društvenu komunikaciju unutar košnice te im pomažu u pronalasku hrane. Osim što na ispašu odlaze i do 3 kilometra, a nekada i dalje, pomoću receptora razlikuju stotine različitih biljaka.

3. Jedna košnica godišnje proizvede 70 do 100 kilograma meda, ovisno o vremenskim uvjetima. Jedna pčela tijekom svog života, koji traje oko 45 dana, proizvede oko 1/12 žličice meda, a tijekom jednog leta posjeti od 50 pa do 100 cvjetova.

4. Matica, za razliku od radilica, živi od pet do sedam godina. Ona je zadužena za polaganje jajašca, a najproduktivnija je u ljetnim mjesecima, kada dnevno položi oko 2500 jaja. Iako i matica ima žalac, ona gotovo nikada ne napušta košnicu te se nikada ne nađu u opasnosti. Ubosti mogu samo pčele radilice. Nakon uboda životinja ili insekata, ostaju žive, ali nakon uboda čovjeka ugibaju. Razlog tomu je što žalac ostaje zaboden u čovjeka i istrgne se iz pčelinjeg tijela.

5. Pčele se ne rode znajući kako se radi med. Uče od starijih i iskusnijih pčela. Pčele radilice spolno su nerazvijene ženske, a muške pčele zvani trutovi ne rade ništa osim parenja s maticom. Nakon što oplode maticu, radilice ih izbacuju iz košnice.

Autor: Zagreb IN/Ana Kižlin
Foto: Ana Kižlin/en.wikipedia.org

Komentari