Share
Poklade u Kastvu

Poklade u Kastvu

Vrijeme od blagdana sv. Antona (Antonje) do Pepelnice (Čiste srede) vrijeme je maškara. U čitavoj Kastavštini, i na gotovo cijelome sjevernojadranskom prostoru, sačuvana je tradicija zvončara. Korijeni ovoga običaja sežu još u pretkršćansko doba, kada su bukom zvona i zastrašujućim maskama s rogovima ljudi obilazili naselja tjerajući zimu, zle duhove i zazivajući proljeće.

U Kastvu poklade (pust, maškare, karneval…) počinju na Antonju 17. siječnja. Puhanjem u Antonjski rog najavljuju se pusne nemotarije (pokladne ludosti), dok se na središnjem gradskom trgu okupljaju članovi svih kastavskih pusneh kumpanij (maškaranih družina). Pusne kumpanije iz Rubeša, Jurčića, Spinčića i Trinajstića predstavljaju svoj pokladni program i Pusta (slamnatu lutku), kojega će uz prigodan program osuditi i spaliti na Pepelnicu. Među maškarama svake se godine bira pusni gradonačelnik koji za trajanja karnevala preuzima ključeve Grada i svu vlast.

Grad Kastav jedini ima Pusni statut po kojemu se na dan početka Pusta dodjeljuje Zlatna broskva (kelj – biljka iz porodice kupusa), specijalna diploma najboljoj maškari u prošloj godini.

Žitelji Kastva i okolice te brojni posjetitelji imat će prilike u vrijeme pusta u Kastvu pogledati izložbu Vedrana Karuze pod imenom ”Objektivom fotoreportera” u Guitar Caffeu, prisustvovati osmom maškaranom rallyu šarenih prometala ”Halubje – Liburnija”, ili dočekati Frlanske zvončare u Rubešima i Trinajstićima te Mučićeve zvončare u Rubešima i Spinčićima. Na središnjem gradskom trgu tradicionalno se dočekuju Halubajski zvončari u svojim stoljetnim pohodima Kastva i Kastavštine, a posljednjih godina Kastav redovito pohode i Grobnički dondolaši.

U obližnjim Trinajstićima održat će se Ribarska fešta, dok je završnica maškara odnosno spaljivanje pusta rezervirano za Pusnu sredu tj. Pepelnicu. Krivac za sve prošlogodišnje nevolje spaljuje se uz obrazloženje presude koja se naziva pusna napoved (pokladna, karnevalska kronika), i to Mići pust u izvedbi Dječjeg vrtića ”Vladimir Nazor” Kastav te konačno paljenje ”krivca” u Rubešima i Jurčićima.

Manifestacija Pust va Kastve 2017. predstavljena je danas u 11,00 sati na konferenciji za medije u Mićem zavičajnom muzeju Idičina peknjica. Bogat ovogodišnji program uz veselu potporu harmonikaša Danijela Mavara predstavili su:

• Ivica Lukanović, gradonačelnik Grada Kastva,
• Dolores Kukurin, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Kastva,
• Helena Ninković Budimlija, ravnateljica dječjeg vrtića ”Vladimir Nazor” iz Kastva,
• Miroslav Krpan, direktor 8. Rally-a maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2017.
• Predstavnici pusnih odbora:
– Spinčići, glasnogovornica Sanja Pešćica te ujedno i buduća pusna gradonačelnica
– Rubeši, na čelu s Vojmirom Tuhtanom, Barbarom Tenčić i Daliborom Rubeša
– Jurčići, predstavnik Edo Poropat, ujedno i puhač u Antonjski rog
– Trinajstići, predstavnik Radenko Vukušić
• Branko Jani Kukurin, ideji začetnik Pusnog statuta i Zlatne Broskve

Pusni odbor Spinčići, odnosno njihova pusna gradonačelnica, preuzet će ključ grada i svu vlast.

Temeljem Pusnog statuta bit će uručene diplome Zlatna broskva najboljim maškama i zaslužnim pojedincima ili ustanovama u 2016. godini. U suradnji sa udrugom Belica, za sve posjetitelje organizator je za goste pripremio kuhano vino.

Program Antonjskog roga vodit će Nina Dukić – Srok, dok su najavljeni gosti:
• Meštar Toni i aktualna kraljica Riječkog karnevala Sandra Ložnik Videčak,
• Škoromati iz Podgrada (SLO),
• Stari svati z Novoga – Novi Vinodolski
• Kulturno-turistično društvo Topolc iz Topolca (SLO)

Izvor/Foto: Press

Komentari