Share
Predavanje o pametnim proizvodnim specijalizacijama u HAZU

Predavanje o pametnim proizvodnim specijalizacijama u HAZU

Predavanje na temu ‘Kako realizirati pametnu proizvodnu specijalizaciju za izvozne proizvode velike dodane vrijednosti’ održat će akademik Božidar Liščić u utorak, 24. siječnja, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Uvodnu riječ dat će akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU.

Temeljni motiv za ovo izlaganje je pokazati na dva konkretna primjera izbora „pametne specijalizacije“, da hrvatska industrija danas treba i može značajnije zakoračiti u područje visoko-tehnološke proizvodnje za kontinuirani izvoz proizvoda velike dodane vrijednosti.

Izlaganje se odnosi na metaloprerađivačku industriju, strojogradnju i elektroindustriju. U tim granama industrije Hrvatska, a poglavito Zagreb ima u svijetu priznatu značajnu industrijsku baštinu. Tražeći one niše u širokom spektru svjetske proizvodnje u kojima Hrvatska može biti konkurentna na svjetskom tržištu, treba poći od suvremenih trendova u svijetu.

Za neke od pametnih specijalizacija Hrvatska ima dovoljno vlastitih znanstveno-istraživačkih i razvojnih kapaciteta, a za neke bi, oni koji vode, ili bi trebali voditi industrijsku politiku, trebali hrabrije potražiti suradnju s velikim proizvođačima na svjetskom tržištu, gdje vlada bespoštedna konkurencija, kako to čine mnoge male zemlje. O tome će u izlaganju biti navedeno nekoliko primjera iz susjednih zemalja.

Za realizaciju visoko-tehnološke proizvodnje, potrebno je domaću metaloprerađivačku industriju podići na višu tehnološku razinu, tj. opremiti je najsuvremenijim strojevima, opremom i tehnologijama, kako bi mogla ravnopravno konkurirati razvijenim zemljama. Na kraju predavanja akademik Liščić dat će kratki osvrt na Četvrtu industrijsku revoluciju (Industrie 4.0.) i brzinu tehnološko industrijskih promjena kojima je obilježen današnji svijet.

Izvor: HAZU/Press

Foto: hr.wikipedia.org

Komentari