Share
Predstavljen prvi hrvatski gluten free standard BOSK

Predstavljen prvi hrvatski gluten free standard BOSK

U zagrebačkom hotelu Esplanade predstavljen je prvi hrvatski gluten free standard pod nazivom BOSK čiji je značaj prepoznao i ovaj hotel te je implementacijom strogih standarda stekao naslov prvog hrvatskog certificiranog hotela s gluten free ponudom. BOSK gluten free standard namijenjen je ugostiteljima te im pruža praktično znanje o pripremi, posluživanju i distribuciji bezglutenskih jela.

Posljednja istraživanja potvrđuju da je gluten jedan od najzastupljenijih alergena u hrani. Procjenjuje se kako danas u Europi ima više od 70 milijuna osoba osjetljivih i netolerantnih na gluten, 190 milijuna osoba koje izbjegavaju pšenicu i gluten te 11 milijuna oboljelih od celijakije, autoimune bolesti kao krajnjeg izraz nepodnošenja glutena. Ove, ali i mnoge druge činjenice vezane uz gluten dovele su do razvoja BOSK gluten free standarda koji će osobama na bezglutenskom režimu prehrane omogućiti posjet restoranima i hotelima koji implementacijom strogih standarda osiguraju BOSK gluten free certifikat, jer kuhanje s proizvodima bez glutena nije dovoljno da restoran bude gluten free.

“Ponukan osobnim iskustvom, živeći na strogom bezglutenskom režimu prehrane i željan druženja s obitelji i prijateljima u restoranima, rodila se ideja o razvoju gluten free standarda. Od sada će osobe na bezglutenskoj prehrani moći s povjerenjem konzumirati bezglutenska jela u restoranima i hotelima, znajući da je osoblje upoznato s principima pripreme i posluživanja takvih jela”, rekao je Denis Delogu, direktor tvrtke BOSK, koja je razvila ovaj standard. Uz njega, BOSK gluten free standard predstavio je doc.dr.sc. Dražen Lušić, dipl.sanit.ing. (Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Katedra za zdravstvenu ekologiju), koji je sudjelovao u razvoju standarda.

BOSK gluten free standard razvijen je na temelju znanstveno dokazanih i globalno prihvaćenih protokola za sigurnost hrane te se temelji na principima HACCP sustava, dobroj proizvođačkoj praksi (DPP) i dobroj higijenskoj praksi (DHP). ‘BOSK gluten free standard razvijen je s ciljem smanjenja rizika kontaminacije pripremljenih jela i slastica glutenom te propisuje protokole proizvodnih procesa nabave, skladištenja, pripreme i posluživanja hrane kao i korektivne mjere predviđene za poduzimanje u slučaju sumnje na kontaminaciju glutenom’, izjavio je doc.dr.sc. Dražen Lušić.

Kao prvi i jedini certificirani hotel Esplanade svojim će gostima omogućiti dodatnu uslugu te siguran posjet restoranima i narudžbe jela koja odgovaraju njihovim prehrambenim navikama.

“Još prije nekoliko godina hotel Esplanade prepoznao je potrebe gostiju te je u svim jelovnicima obilježio jela bez glutena kako bi gostima olakšao odabir prilikom naručivanja. Kada su nam pristupili iz tvrtke BOSK i predložili uvođenje gluten free standarda bez razmišljanja smo pristali, jer iz iskustva znamo da certifikat gostu pruža povjerenje u visoku kvalitetu i sigurnost da od procesa nabave, skladištenja do pripreme jela i posluživanja ne dođe do kontaminacije. Naime, kroz opsežan proces implementacije gluten free standarda, osoblje Esplanade prošlo je edukaciju koja će se kontinuirano nastaviti. Vrlo smo ponosni da je upravo zagrebačkoj Esplanadi uručen prvi gluten free certifikat u Hrvatskoj i vjerujemo da će naše goste od kojih je mnogo njih na bezglutenskom režimu prehrane to iznimno obradovati”, kazala je Sanda Sokol, PR & marketing menadžerica Esplanade, hotela koji već ima certifikate poput HACCP-a, Halala i Koshera.

Prisutni na predstavljanju imali su prilike kušati bezglutenske delicije koje je osmislila i pripremila chefica Ana Grgić sa svojim timom kuhara. Jela su poslužena prema novousvojenim principima BOSK gluten free standarda, a uzvanici, među kojima su bile i brojne poznate osobe uvjerile su se da je bezglutenska hrana vrlo privlačna i ukusna.

Poseban interes pobudili su specijalni gosti Eugenio Rivetti i Luca Rivetti, renomirani proizvođači bezglutenskih proizvoda Il pane di Anna iz Italije, koji su za goste pripremili
kruh, pizze, tjesteninu bez glutena te razne slastice bez glutena, koje su oduševile nazočne goste.

BOSK gluten free standard privatni je standard kojeg je razvila tvrtka BOSK, s partnerima u provođenju – Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Katedra za zdravstvenu ekologiju. Projekt i tvrtku BOSK pokrenuli su nogometaš Mario Stanić i Denis Delogu, autor knjige ‘U šumi’, potaknuti osobnim iskustvom poboljšanja zdravstvenog stanja promjenom prehrane.

Izvor/Foto: Press

Komentari