Share
Prvi ovogodišnji koncert iz ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a

Prvi ovogodišnji koncert iz ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a

Prvi ovogodišnji koncert iz ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, u četvrtak, 26. siječnja, u 19,30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a pod vodstvom maestra Tončija Bilića pridružit će se vrsni solisti, sopranistica Kristina Kolar i bariton Ljubomir Puškarić te mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i tenor Peter Tantsits u programu koji donosi Missu Marulianu Frane Paraća i Prvu simfoniju – Himnu umjetnosti Aleksandra Skrjabina.

Missa Maruliana, u kojoj skladatelj isprepliće latinski tekst misnog ordinarija sa stihovima iz Molitve suprotive Turkom iJudite Marka Marulića praizvedena je 1993. godine u povodu stote obljetnice splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Osim što odaje počast ocu hrvatske književnosti, ujedno podsjeća na na tegobno razdoblje ratnih stradanja Hrvatske. Skrjabinova Prva simfonija je pak dovršena 1900. godine kao jedinstveno šestostavačno ostvarenje koje u posljednjem stavku uglazbljuje stihove o umjetnosti kao najuzvišenijem simbolu božanstvenosti.

Izvor: Press

Foto: HRT/Promo

Komentari