Share
Rođena Mirjana Lučić Baroni, hrvatska tenisačica

Rođena Mirjana Lučić Baroni, hrvatska tenisačica

Mirjana Lučić Baroni počela je igrati tenis sa 4 godine, a s profesionalnim tenisom počela se baviti 15.travnja 1997.godine.Već je kao juniorka 1996. godine osvojila US Open u singlu, te Australian Open 1997. u singlu i paru. Time je postala jedna od 3 igračice u povijesti koja je sa 14 godina osvojila 2 juniorska Grand Slama (uz Martinu Hingis i Jennifer Capriati).

S profesionalnim tenisom počela se baviti 15. travnja 1997. godine. Tjedan dana poslije nastupa na WTA turniru u Bolu i osvaja naslov. U drugo finale te godine probija se u Strasbourgu gdje je izgubila od Steffi Graf. Godine 1998. po prvi puta nastupa u igri parova. Partnerica joj je Martina Hingis. I odmah u svom prvom nastupu osvojila je Grand Slam u Australiji. Time je postala najmlađa tenisačica koja je osvojila jedan Grand Slam (imala je 15 godina i nepunih 11 mjeseci).

Tjedan dana poslije, s istom partnericom, igra na Pan Pacificu u Japanu i opet osvajaju naslov. Iste godine obranila je naslov pobjednice turnira u Bolu čime je postala najmlađa tenisačica u povijesti kojoj je to uspjelo. Imala je 16 godina i 2 mjeseca. Dobre rezultate u toj godini upotpunjuje finalom Wimbledona u igri mješovitih parova s Indijcem Bhupathijem. Godine 1999. ostvarila je najveći uspjeh u karijeri. Plasirala se u polufinale Wimbledona, gdje je izgubila od Steffi Graf. Na putu do finala savladala je i svjetsku igračicu broj 4 i deveterostruku Grand Slam pobjednicu Moniku Seleš sa 7:6, 7:6.

Nakon 1999. godine Mirjanu su počele mučiti brojne ozljede zbog kojih se nikad nije uspjela uspješno vratit na teniske terene. Najbolji ranking karijere bilo joj je 32. mjesto u singlu i 19. mjesto u paru (oba iz 1998. godine).

Izvor/Foto: newsroom.hr/ hr.wikipedia.org

Komentari