Share
Rosie Kugli: ‘Čarolija počinje na Zrinjevcu’

Rosie Kugli: ‘Čarolija počinje na Zrinjevcu’

Rosie Kugli po zanimanju je pravnica, a široj javnosti poznatija je kao uspješna spisateljica koja je za svoj roman ‘Nisam ti rekla’, objavljen u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, osvojila nagradu Grigor Vitez za najbolji književni tekst za mlade u 2015. godini. Ovih dana iz tiska izlazi i njezina najnovija knjiga ‘Priča o pobjedi’ iz ciklusa dječjih knjiga o našim proslavljenim sportašima i njihovim velikim uspjesima.

Rosie je odrasla u Zagrebu i to je, kako kaže, grad koji se jednostavno obožava, a prve uspomene vežu je uz Maksimir gdje i danas često odlazi u opuštajuće šetnje ili vožnje biciklom.

“Zagreb je grad koji se obožava. Jednostavno  o b o ž a v a! Iskreno, ne bih mogla zamisliti niti jedan drugi grad u kojem bih mogla živjeti. Odrasla sam u blizini Maksimirskog perivoja i prve uspomene vežu me za Maksić, park mog djetinjstva. Ta ljubav nikada nije prestala. Svakog dana možete me vidjeti, duboko u šumi. Hodam ili vozim bicikl, razmišljam kako zapetljati odnosno otpetljati roman, ili samo praznim glavu. I dok u mislima koračam putovima djetinjstva ne mogu se ne sjetiti najdražih mi mjesta; osnovnjak ‘Vladimir Nazor’, zatim srednjoškolski dani… Bila sam posljednja generacija koja je išla u Mimaru, a onda možda i najljepše razdoblje – neponovljivi i nezaboravni studentski dani.”

rosie-kugli-by-sasa-zinaja-pressZagrebačka spisateljica rado se prisjeća i svojih studentskih dana koje je provodila na Pravnom fakultetu, a u dugačkim pauzama između predavanja s društvom je ispijala kave u popularnim kafićima u centru.

“Pravni fakultet definitivno jedna od najljepših zgrada historicističke arhitekture devetnaestog stoljeća. Moram priznati da nas u to vrijeme ljepota same institucije i nije toliko zaokupljala, koliko bezbrojne mogućnosti koje je „studiranje“ nudilo. Po čitave dane visili smo po kafićima na Cvjetnom, u Tkalči, na Gornjem gradu, ali kada su rokovi „stisli“ onda smo grizli. Mnogi iz moje generacije danas su više nego uspješni i poznati. Onda pripravnički dani… Zrinjevac, Županijski sud!”

No jedno je mjesto u Zagrebu za Rosie doista posebno, zagrebački Zrinjevac u čijem zelenilu dobrim dijelom pronalazi inspiraciju za svoje romane.

“U mnogim mojim romanima, posebice ljubavnim provlače se zagrebački motivi, a posebice Zrinjevac, ta vječita inspiracija…”, otkriva Rosie.

I za kraj još jedne zagrebačke priče, samo za čitatelje Zagreb IN portala, donosimo nekoliko redaka iz Rosiena novog romana:

„Snježne pahulje lete zrakom, a čitav ugođaj na lice joj izmami osmijeh. Obožavala je čarobnu atmosferu Božića. Svjetlost upaljenih adventskih svijeća na Manduševcu, sjaj lampica na velikoj božićnoj jelki postavljenoj tik do najpoznatije zagrebačke vure, božićne jaslice na Kaptolu, miris kuhanog vina i slasne debrecinke, bogato urešeni, blistavi izlozi, šarenilo štandova u Gajevoj, Bogovićevoj i okolnim ulicama. Ali čarolija počinje na Zrinjevcu…“

“Takav je i moj doživljaj Zagreba. Prožeti okusima, mirisima, bojama ljubavi”, kaže Rosie.

„I kreću jedan prema drugome, jure u susret ljubavi, sudaraju se s ljudima. Ona trči, ne osjeća hladnoću, samo ljubav koja pulsira u njoj, koja je guši, tjera joj suze na oči. Gledaju se bez riječi, jer nema riječi koje bi ispričale tu priču. Priču koja se utapa u starinskim meandrima gornjogradskih ulica…“

Autor: Zagreb IN/Renata Cisar

Foto: Saša Zinaja

Komentari