Share
Rostuharova izložba ‘Hrvatska iz zraka’ u Samoboru

Rostuharova izložba ‘Hrvatska iz zraka’ u Samoboru

Izložba Davora Rostuhara Hrvatska iz zraka poklon je povodom Dana grada Samobora svim Samoborcima i posjetiteljima. Nakon turneje po hrvatskim gradovima, idućih 10 dana izložba će krasiti Trg kralja Tomislava, a pogledati je možete do 17. listopada.

Riječ je o najopsežnijem i najvećem fotografskom projektu koji je nastajao sedam godina, a cilj projekta bio je preletjeti sve krajeve Hrvatske raznim letjelicama, upoznati našu domovinu iz zračne perspektive, dokumentirati postojeća blaga fotografijom te otkriti nova.

Rezultat projekta kolekcija je od dvjestotinjak vrhunskih i dosad neviđenih fotografija, od kojih većina otkriva nov pogled na poznate vrijednosti kulturne i prirodne baštine Republike Hrvatske, a neke otkrivaju i posve nove vrijednosti i atrakcije. Vrijednost fotografije najbolje je potvrđena činjenicom da su dosad objavljene u čak šest tematskih reportaža u prestižnom svjetskom časopisu National Geographic te da je autorov pristup nagrađen prestižnom uredničkom nagradom američkih urednika National Geographica.

Projekt su podržali Ministarstvo turizma, Ministarstvo kulture, MVEP, UNESCO, Hrvatska turistička zajednica te više od stotinu drugih relevantnih institucija.
Fotomonografija „Hrvatska iz zraka“, u koju je uvršteno 200 fotografija proizašlih iz sedmogodišnjeg projekta, odabrana je za idealni protokolarni poklon brojnih nacionalnih institucija – od vlade i ministarstava do brojnih velikih kompanija.

Premijernom izložbom u domu HDLU u Zagrebu od 4 – 28. lipnja 2014, projekt je predstavljen javnosti i odmah je postigao veliku vidljivost, te pobrao bez iznimke pozitivne komentare, kako od struke i kritike, tako i od najšire publike. Već u Zagrebu, izložba je nadmašila rekord posjećenosti doma HDLU i to za 50%. Potom je krenula na put po Hrvatskoj i kroz dvije godine gostovala 23 puta, te bila izložena na nekima od najatraktivnijih gradskih destinacija (Splitska riva, Hvarska pjaca, Zadarska riva, Riječki korzo…). Također je u lipnju 2015. predstavljala Hrvatsku u Milanu za vrijeme najvećeg Svjetskog sajma EXPO.

Putujuća energetski samoodrživa izložba tijekom ljeta 2016. godine nastavlja turneju po Hrvatskoj. Dogovoreno je njeno postavljanje u centralne gradske prostore sljedećih gradova: Zagreb, Poreč, Lošinj, Zadar, Korčula i Samobor.

Izložbu čini 30 postamenata od kojih svaki sadrži dvije fotografije velikog formata (150×100 cm), i pripadajuće tekstove na hrvatskom i engleskom jeziku koji su koncipirani tako da ispričaju priču o Hrvatskoj iz „National Geographic“ kuta: tekstovi na atraktivan način obrađuju teme iz geografije, razvoja, kulture, povijesti itd. Svaki postament na vrhu ima solarne ploče koje preko dana pune baterije u bazi postamenta koje uvečer i po noći daju dovoljno struje da osvjetljavaju fotografije.

Postavljanje izložbe u javne prostore – na najatraktivnije gradske lokacije (centralne rive, trgovi, parkovi, šetališta) ima nekoliko razloga:
– to je najnoviji koncept izlaganja umjetničkih djela u svijetu – kojeg mi među prvima promoviramo u Hrvatskoj; kao što prvi na taj način predstavljamo Hrvatsku u svijetu
– time se umjetnost izvlači iz galerija i muzeja (gdje je rezervirana samo za one koji su navikli ići na kulturne događaje) i servira najširoj publici na javnim prostorima gradova
– tako se pozitivna poruka projekta komunicira svima građanima i turistima, a ne samo onima koji su odlučili ući u neki zatvoreni prostor.

Manja, galerijska izložba je također odabrana od strane programskog savjeta Zaklade Hrvatska kuća (MVEP) kao odličan sadržaj za promociju hrvatske kulture, te se planira slanje paketa fotografija u brojne svjetske metropole gdje će HR veleposlanstva organizirati izložbu. Prva takva izložba postavljena je u Bruxellesu od 17. lipnja do 29. srpnja čime se obilježila druga godišnjica ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.

Izvor: GS/Press

Foto: Davor Rostuhar

Komentari