Share
Stjepan Marković: ‘Noćni tramvaj 31 vraćao me nakon izlazaka natrag u Siget’

Stjepan Marković: ‘Noćni tramvaj 31 vraćao me nakon izlazaka natrag u Siget’

Frontmen benda Ludwig Stjepan Marković, kojeg je šira publika upoznala kao jednoga od natjecatelja showa Story SuperNova Music Talents, rado se sjeća trenutaka kada se kao šestogodišnji dječak prvi put susreo sa Zagrebom i, kako kaže, odmah ga zavolio.

“Prvi dolazak u Zagreb kojeg se sjećam bio je sa šest godina; zima, tata i ja vlakom iz Pule preko Ljubljane, dolazak na Glavni kolodvor, izlazak na Tomislavac i Zrinjevac, spektakularno. Ulazimo u tramvaj i stari dida ustaje mi se sa grijane stolice neka se mi mladi odmaramo, njemu nije teško. Te 1987. godine Zagreb je odisao gospodstvom i pristojnošću, i tada sam ga zavolio”, kaže Stjepan.

Tijekom studija na Ekonomskom fakultetu, Stjepan je upoznao klupsku scenu i noćni život metropole, kada se noćnim tramvajima s izlazaka vraćao u Siget u kojem je tada živio.

“Dolazak na fakultet je burno protutnjao u izlascima, ulovio sam onaj zadnji val klupskih koncerata u Hard Rocku, Petom elementu i Saxu, i bio dio te klupske scene, gledao posljednju projekciju u kinu Zagreb na ultra glasnom surround ozvučenju. Živio sam u Novom Zagrebu, naučio cijeniti javni prijevoz u dugim putovanjima do Kennedyjevog na faks, noćni tramvaj 31 koji me vraćao nakon izlazaka natrag u Siget, ili fantomski bus 33 koji te ako ga uloviš u suprotnom smjeru odvede tik do Sljemena, a vozač izvadi sendvič sa zimskom i ne mrda sljedećih sat i pol.”

Ljeti Zagreb ispune turisti, a tada je, kaže Stjepan, najljepše prošetati parkovima, družiti se na Strossu i jednostavno uživati u glazbi, poeziji, hrani…

“Drago mi je da je Zagreb uspio zadržati veći dio svog gospodskog identiteta usprkos globalizaciji i modernizaciji koji su razvidni na određenim lokacijama. Centar i Gornji grad pluća su grada i ponosan si kad prošećeš čistim ulicama i parkovima. Ljeta su za mene posebna, Zagreb se puni turistima, a prazni od automobila i gužvi, i ta pluća prodišu multikulturalnošću, šarenilom stranih jezika i turista koji se zaljube u probrane Zagrepčane koji su ostali na vrućini asfalta. Svi se skupljaju u „dvorištima“ Gornjeg grada, na Strossu, Zrinjevcu i uživaju u glazbi, poeziji, hrani i drugim događanjima, a na licima osmijesi koji zapisuju uspomene na Zagreb u srce.”

I kada je riječ o poslu, a nedavno je Stjepan sa svojim bendom upravo ovdje snimio spot, Zagreb također ima svoje posebne čari.

“Nedavno smo snimali video spot za novi singl na vrhu zgrade u Ul. Braće Domany i tek kad vidiš Zagreb s 22. kata, Sljeme koje se ljulja kroz crvene nijanse sunca koje zalazi negdje iznad Zaprešića, Katedralu u svojem sada već gotovo vječnom obnavljanju, šume Maksimira, jezera Bundeka i Jaruna, obrise novog Zagreba, shvatiš koliko nam je poseban naš grad. I u glavi si pjevaš pjesmu iz Smogovaca i zamišljaš da si u onom helikopteru s uvodne špice”, zaključuje svoju priču o Zagrebu Stjepan Marković.

Autor: Zagreb IN/R.C.
Foto: KC/Press

Komentari