Share
Svečano obilježavanje Dana Knjižnica grada Zagreba

Svečano obilježavanje Dana Knjižnica grada Zagreba

Svečanost obilježavanja Dana Knjižnica grada Zagreba održat će se u Zagrebačkom kazalištu lutaka u srijedu, 7. prosinca. Uz 109. obljetnicu Gradske knjižnice, obilježava se i 40. obljetnica zagrebačke bibliobusne službe. Bibliobus, čija je pojava bila atrakcija na zagrebačkim ulicama, već četrdeset godina kruži gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom, donoseći knjigu i unoseći veselje u živote djece i odraslih u novim naseljima i drugim područjima bez stacioniranih knjižnica.

U ovoj obljetničkoj godini, Knjižnice grada Zagreba pokrenule su kampanju pod motom “I ja imam pravo na knjižnicu: glas ZA županijski bibliobus”, u cilju zamjene 21. godinu starog vozila.

U sklopu svečanog programa, na kojemu će prisustvovati predstavnici Grada Zagreba i ravnateljica Knjižnice grada Zagreba, održat će se premijera promotivnog filma ‘Knjižnica u pokretu’ te dodjela Časne liste IBBY za 2016. godinu, kao i izvlačenje dobitnika nagrade Advent u Beču za sudionike KGviZ-a.

IBBY je međunarodna organizacija koja okuplja 75 zemalja svijeta kroz koju knjige i priče za djecu i mlade prelaze granice različitih zemalja i kultura. Hrvatski centar za dječju knjigu u Knjižnicama grada Zagreba Hrvatska je sekcija IBBY i redovito nominira hrvatske autore za međunarodne nagrade i priznanja. Jedno od njih je i Časna lista IBBY- ja ( IBBY Honour List), bijenalna selekcija suvremene produkcije knjiga ponajboljih pisaca, ilustratora i prevodilaca zemalja članica. Diplome autorima i njihovim nakladnicima se svečano dodjeljuju na kongresu IBBY-ja, a Hrvatska sekcija svečano će ih uručiti na proslavi Dana Knjižnica grada Zagreba.

Diplome Časne liste IBBY-ja 2016. dobit će spisateljica Sanja Polak za knjigu ‘Morski dnevnik Pauline P.’ i nakladnik Mozaik knjiga, ilustratorica Manuela Vladić Maštruko za slikovnicu ‘Marino’ i nakladnik Sipar te prevoditelj Ivan Ott za knjigu Ericha Kästnera ‘Kad sam bio mali dječak’ i nakladnik Alfa.

Za glazbene trenutke pobrinut će se Kvartet saksofona Fabula i Singing string – akustični dvojac Anđela Zebec & Dejan Jeličić.

Izvor: Press

Foto: Diego Delso/hr.wikipedia.org

Komentari