Share
Učenje glagoljice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Učenje glagoljice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Nacionalna i sveučilišna knjižnica danas otvara svoja vrata. Povodom obilježavanja Dana NSK, koji je 22. veljače, od utorka do petka oraganiziran je zanimljiv program uz edukativne obilaske i razne radionice.

“Obilazak traje otprilike dva sata, uključuje posjet zbirkama građe posebne vrste u kojima je pohranjen najvrijedniji dio fonda koji se sastoji od najstarijih hrvatskih knjiga i rukopisa, vrijednih karata, grafika i notnih zapisa”, rekao je Ante Livajić iz odnosa s javnošću NSK-a.

Obilasci će kretati svakoga dana u 10, 13, 15 i 17 sati, a za njih se potrebno unaprijed prijaviti na mail adresu vrata@nsk.hr. Ante Livajić iz knjižnice objasnio je i što će događati na radionicama, od kojih prva, ‘Darujmo knjizi bolji život’, kreće u utorak u 11,30 sati.

“U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici postoji jedan cijeli odjel koji se bavi restauracijom knjiga. Posjetitelji će moći doznati neke osnovne stvari o tome kako i zašto se restauriraju stare knjige i stare novine te kako taj odjel pridonosi čuvanju hrvatske baštine. Dakle, moći će vidjeti naše restaurante na djelu te će moći knjige malo opipati, pogledati i vidjeti to zanimanje o kojem javnost relativno malo zna.”

U srijedu i petak na glavna tema radionica bit će glagoljica.

“U srijedu će se izrađivati glagoljične minijature od slame i bit će glagoljična pisanica, a u petak će biti glagoljica pletena papirom. Radionice su namjenje svima, najviše djeci, ali sve koje zanima glagoljica mogu doći i pokušati pisati glagoljicom, izraditi nešto od glagoljičnih slova, saznati što neko slovo znači”, rekao je Livajić.

I u srijedu i u petak radionice počinju u podne u velikom predvorju NSK i za njih se nije potrebno unaprijed prijavljivati. U sklopu Dana otvorenih vrata bit će i predstavljanje kataloga Baltazar Adam Krčelić u Zbirci rukopisa i starih knjiga, a održat će se u četvrtak od 12 do 13 sati.

Autor: Media Servis / Andrila Andri
Foto: hr.wikipedia.org

Komentari