Share
Vesna Tominac Matačić: Maksimirska šuma moj je drugi dom

Vesna Tominac Matačić: Maksimirska šuma moj je drugi dom

Otkako je diplomirala na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti i 1993. godine započela profesionalnu karijeru, glumica Vesna Tominac Matačić ostvarila je niz zapaženih kazališnih, televizijskih i filmskih uloga. U posljednje dvije i pol godine, Vesna je posvećena svom autorskom projektu, monodrami ‘Ja koja imam nevinije ruke’. Predstavu inspiriranu životom i radom pjesnikinje Vesne Parun režirao je Ivan Leo Lemo, a zagrebačka publika imate će je prilike vidjeti u četvrtak, 12. svibnja u 20 sati, u Teatru &td.

Vesna Tominac Matačić otkrila nam je koje je stvari u Zagrebu, gradu koji je prvi put vidjela prije trideset godina, najviše fasciniraju. Neka se mjesta i ulice, kaže, nisu nimalo promijenili.

“Zagreb je grad koji vam naočigled raste. Sjećam ga se od prije trideset godina kad sam prvi put došla, impresionirana, iz provincije na studij. To je tada bio sasvim drukčiji grad. Ali neke se ulice i mjesta do danas nisu mnogo promijenili. Sreća da je tako, jer ima stvari koje moramo ljubomorno čuvati od neminovne poplave kapitalističkog lažnog sjaja. Kad se uspinjačom ili stubama s Ilice preko Tomićeve ulice popnem na Štros imam osjećaj da sam ušla u vremensku kapsulu iz doba starih zagrebačkih razglednica. Naročito u jesen. Ta predivna aleja divljih kestena kad zašumi i poprimi najljepše boje sunca nešto je što u meni izaziva snažne emocije i trenutačno ubrzava krvotok”, kaže Vesna.

Život Gornjega grada tijekom ljeta posljednjih je godina živnuo, a zanimljiviji je, kaže Vesna, čak i od popularnih morskih destinacija.

“Cijeli Gornji grad posjeduje tu čudesnu magiju da vas, uz malo mašte, vrati u neka davna vremena samo ako mu dopustite. Kratka šetnja od Kule Lotrščak do Crkve sv. Marka predstavlja uzbudljivo putovanje kroz dugo i burno razdoblje povijesti. A tek Kamenita vrata, to sveto mjesto! Često ondje upalim svijeću za one koje volim. Tu se saberem, „resetiram“, odvojim bitno od nebitnog. Jako me veseli novi život Gornjega grada zadnjih ljeta. Moram priznati da je mnogo atraktivniji Gornji grad ljeti nego neke popularne destinacije na moru u to vrijeme. Tako zadnjih godina sve češće biram ostanak u Zagrebu preko ljeta. Kulturna ponuda Grada ljeti sada već pomalo dostiže razinu nekih svjetskih metropola i to me ispunjava ponosom.”

Vesna Tominac Matacic foto Saska Mutic Da i Donji grad ima svojih posebnosti, Vesna svakodnevno otkriva šetajući sa svojom kujicom te uvijek iznova otkriva ljepote Maksimirske šume.

“I Donji grad ima svoje mnogobrojne čari. Maksimir, uz Sljeme i mnoštvo drugih predivnih zelenih površina i parkova čini pluća Grada. Obožavam Maksimir. Maksimirska šuma moj je drugi dom. Ondje sam u šetnji s mojom pesicom, ili kako u Slavoniji kažemo, „kerušom“, gotovo svakodnevno dugi niz godina. Šetam po kiši, snijegu, suncu, vjetru, za svih godišnjih doba. I znate što sam primijetila? Svaki dan, svakog godišnjeg doba, svake godine, šuma ima posve drukčije boje, zvukove i mirise. Ne možete vidjeti ili doživjeti istu sliku dva puta. Zato svaki put kad dođem u tu šumu vidim je po prvi put. Zar to nije čarobno?”

Za one aktivnije, sportaše i rekreativce, svi znamo – idealan je Savski nastup gdje se možemo ‘razmahati’ ili trčati u bilo koje doba dana.

“Savski nasip je još jedno, za mene, posebno mjesto. Nakon napornog dana, noću, kad se rijeka najjasnije glasa ili ujutro dok se sneno budi pod izmaglicom, s glazbom u ušima, trčim. Nema boljeg načina za podizanje razine serotonina. I moja keruša misli isto. Volim zelenilo Zagreba. Malo se koja svjetska metropola može mjeriti s njim. I ne samo da je Zagreb lijep, nego je i čist. Ali ima Zagreb i drugih ljepota. Arhitektura, restorani, kafići. Ah, mogla bih do sutra nabrajati ljepote Zagreba. I opet ne bih sve nabrojila jer znam da je mnoštvo onih koje tek trebam upoznati. Zahvalna sam što živim u ovome gradu”, zaključuje Vesna.

Autor: Zagreb IN/Renata Cisar
Foto: Saška Mutić

Komentari