Share
Začini koji su više od toga – poboljšajte vaše zdravlje na prirodan način

Začini koji su više od toga – poboljšajte vaše zdravlje na prirodan način

Začinsko bilje jedan je od prirodnih načina kojim možete poboljšati vašu prehranu i liječiti brojne bolesti uz minimalni trošak. Osim što začini poboljšavaju okus jelima i daju im posebnu aromu, imaju povoljan utjecaj na organizam, a dokazano je da brojni začini imaju umirujuća, antibaktrijska pa čak i antikancerogena svojstva. Donosimo četiri ljekovita začina koji će vam pomoći da umanjite neke zdravstvene tegobe ili pak da izliječite osnovne zdravstvene probleme.

Đumbir
Đumbir je korijen čudnovatog izgleda porijeklom iz Indije. U ljekovite se svrhe upotebljava već 5 tisuća godina, a danas se ne uzgaja samo u Japanu i Indiji, nego i u Americi. Njegove su blagodati poznate već stoljećima – đumbir je definitivno prvo sredstvo za kojim biste trebali posegnuti ako vam je mučno, poboljšava probavu, ublažava bolove, a čak se preporuča i protiv jutarnje mučnine za vrijeme rane trudnoće, ali uz konzultacije s liječnikom. Kod osoba oboljelih od dijabetesa povoljno djeluje na metabolizam, a koristi se i kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi i upala. Sredstvo je koje pogoduje zdravom razvoju tkiva, jačanju imuniteta, smanjenju rizika od mnogih srčanih bolesti, raka i kroničnih bolesti. Idealna je biljka koju je dobro koristiti naročito zimi. Preporučuje se kao dodatak prehrani – nasjeckajte ga, naribajte i dodajte u svako jelo. U hladnijim će vam danima trbuh biti zahvalan ako mu priuštite đumbirov čaj. Đumbir je začin s kojim ne možete pogriješiti i uvijek ga je dobro imati u kuhinji – ili u prahu ili svježeg. Poznat je kao univerzalni lijek i jedan od najzdravijih začina na svijetu.

Cimet
Cimet je ljekoviti začin koji se koristi u mnogim medicinskim tradicijama svijeta, a spominje se još u egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima. Danas je potvrđeno njegovo pozitivno djelovanje i učinak kod pozitivnih bolesti. Osim što odlično miriše i poboljšava okus slatkih jela, može pomoći kod gastritisa, dijabetesa, povišenog kolesterola, gljivičnih i bakterijskih infekcija. Cimet je grmoliko drvo iz porodice lovora čija kora i lišće su aromatični, a cvjetovi imaju neugodan miris. Danas se uzgaja u svim tropskim regijama svijeta, a potvrđeno je da cimet pomaže kod upala i infekcja, suzbija širenje leukemije i limfoma, ublažava probavne smetnje, regulira količinu šećera u krvi, pomaže u mršavljenju i pojačava aktivnost mozga. Također, ima odličan učinak na gljivične infekcije koje s vremenom postaju otporne na lijekove, a može se koristiti i kao prirodni konzervans. Na našem se tržištu cimet može naći u obliku praha ili štapića, a možete ga dodavati kolačima, voćnim salatama, napitcima, frapeima i kompotima.

Kurkuma
Kurkuma je korjenasta biljka iz porodice đumbira koja je, baš poput đumbira, cijenjena zbog svojih blagotvornih nutritivnih svojstava. Aktivni sastojak koji je čini jednim od najmoćnijih prirodnih lijekova je kurkumin, a njezina su se medicinska svojstva razvijala postepeno tijekom stoljeća. Kurkuma posjeduje antiupalna svojstva, a potvrđen je i njezin blagotvorni učinak kod mnogih tegoba od Alzheimerove bolesti pa sve do raka. Njezina ljekovita svojstva koriste se za jačanje probave, obnavljanje crijevne flore, smanjenje nadutosti, čišćenje jetre, kožne probleme, protiv gljivica i bakterija, protiv crijevnih parazita, a ima i antikancerogeno djelovanje. Smatra se jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju i dobre i loše bakterije i floru u crijevima, ona pomaže u razvoju dobrih bakterija. Možete je koristiti u pripremi slanih i slatkih jela, dovoljno je staviti samo ½ -1 žličice kurkume pred sam kraj kuhanja kako bi se zadržala sva ljeklovita svojstva ove čudesne biljke.

Anis
Anis je biljka koja se cijeni još od biblijskih vremena, a Rimljani su je često koristili kako bi začinili kolače i izbjegli tromost crijeva i smetnje probave. Ulje anisa dobro je za probavu, potiče iskašljavanje, zaustavlja grčeve, smanjuje nadutost, djeluje kao tonik te smanjuje upale. Poznato je i njegovo ljekovito djelovanje kod astme, bronhitisa, kašlja i oboljenja pluća. Anis je odličan začin za dojilje jer potiče izlučivanje mlijeka, a njegovo umirujuće djelovanje tijekom dojenja djeluje i na dijete. Pospješuje istjerivanje glista kod djece, uništava uši i sićušne parazite koji uzrokuju šugu. U kombinaciji s drugim baznim uljima anis se može koristiti kao tretman za kožne iritacije. Široko se primjenjuje i u kulinarstvu u obliku ulja, sjemenki i mladog lišća. Njegova je upotreba češća u desertima, ali može se koristiti i u slanim jelima kojima daje snažan aromatizirani okus.

Autor: Zagreb IN/Ana Kižlin
Foto: facebook.com/hno-zagreb

Komentari