Share
Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akciju upisa u Registar u Zagrebu

Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akciju upisa u Registar u Zagrebu

U petak, 07. listopada, od 17 do 19 sati, u suradnji sa Studentskim centrom Sveučilišta u Zagrebu u predvorju Teatra &TD (Savska cesta 25) održat će se akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Ovu akciju su inicirali kolege Saše Fistrića, samostalnog umjetnika oboljelog od leukemije kojemu je za liječenje potrebna transplantacija koštane srži. Želja im je ovom plemenitom akcijom pomoći u potrazi za podudarnim darivateljem Saši te oboljelim osobama diljem svijeta.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Registar je – lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 52.105 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 64 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izvor: Zaklada Ana Rukavina/Press

Foto: hr.wikipedia.org

Komentari